LAKI ELÄINTEN HYVINVOINNISTA 1.1.2024
​Tähän on poimittu uudesta eläinten hyvinvointilaista kissoja koskevia kohtia. (uusista asetuksista ei ole vielä pyydetty lausuntoja)
​
1 § Lain tarkoitus
Lain tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Lain tarkoituksena on myös lisätä eläinten kunnioitusta ja hyvää kohtelua.
3 § Euroopan unionin lainsäädännön sekä yleissopimusten täytäntöönpano
Kohta 10. lemmikkieläinten suojelua koskeva eurooppalainen yleissopimus (SopS 49/1992) – Tämä sopimus on nyt integroitu uuteen eläinsuojelulakiin, joten se ei enää ole kummittelemassa erillisenä säädöksenä, eikä kukaan voi enää vedota siihen!
5 § Määritelmät
Kohta 1. Eläinten hyvinvoinnilla tarkoitetaan eläimen kokemusta sen omasta fyysisestä ja henkisestä tilasta.
6 § Yleiset periaatteet
Eläimiä on kohdeltava hyvin ja niitä kunnioittaen. Eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa.
Hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta eikä hylätä. – Lain perusteluiden mukaan kissan pitämistä vapaana ei sellaisenaan pidetä eläimen hylkäämisenä, jos kissan pitäjä huolehtii kissan muusta hoidosta tai jos hän siirtänyt kissan hoitovastuun tilapäisesti toiselle taholle. Kissan hylkäämistä tai heitteille jättöä samoin kuin kissan kytkemättömänä pitämisen sallittavuutta arvioidaan erikseen metsästys- ja järjestyslain nojalla.
7 § Sairaan ja vahingoittuneen eläimen auttaminen
Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa kotieläintä tai muuta ihmisen hoidossa olevaa eläintä on joko itse autettava tai ilmoitettava eläimestä sen omistajalle tai pitäjälle taikka valvontaviranomaiselle.
8 § Eläinlajien ja eläinten pitoa koskevat rajoitukset
… seura- ja harrastuseläimenä … saa pitää vain sellaisia eläimiä ja eläinlajeja, joiden pito voidaan saatavilla olevan tieteellisen tiedon ja käytännön kokemuksen perusteella järjestää niin, että
Kohta 1. eläimillä on mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, lepoon, kehon huoltoon, ravinnon etsintään ja muuhun vastaavaan toimintaan sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan
Kohta 2. eläinten fysiologiset tarpeet voidaan tyydyttää.
11 § Vastuu eläinten hyvinvoinnista eräissä tapauksissa
Kuuttatoista vuotta nuorempi lapsi ei voi olla yksin vastuussa eläimen hyvinvoinnista.
12 § Kohtelun yleiset vaatimukset
Eläintä on kohdeltava rauhallisesti. Eläimen käsittelyssä ja koulutuksessa on pyrittävä käyttämään hyväksi sen lajityypillistä käyttäytymistä.
13 § Kielletty kohtelu
Eläintä ei saa käsitellä tai kouluttaa kovakouraisesti tai muuten sillä tavalla, että sille aiheutetaan tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Eläintä ei saa sitoa tarpeetonta kipua tai kärsimystä tuottavalla tavalla. Eläintä ei saa värjätä sen ulkonäön muuttamiseksi.
20 § Hoidon yleiset vaatimukset
Eläimiä on hoidettava siten, että niillä on mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan.
21 § Ruokinta ja juotto
Hoidossa olevien eläinten ruokinnassa ja juotossa on otettava huomioon eläimen fysiologiset tarpeet ja varmistettava, että eläin saa sopivassa määrin hyvälaatuista ravintoa ja vettä tai muuta juotavaa. Ravinnon ja juotavan koostumuksen ja tarjoamistavan on vastattava eläimen fysiologisia tarpeita ja olennaisia käyttäytymistarpeita.
26 § Löytöeläimet
Kunnalla tulee olla sen alueella irrallaan tavattujen ja kiinni otettujen koirien ja kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämistä varten talteenottopaikka.
Talteenottopaikassa on tarkastettava, onko löytöeläimellä tunnistusmerkintä tai muu tunniste ja ryhdyttävä kohtuullisiin toimiin talteenotosta ilmoittamiseksi eläimen omistajalle tai muulle pitäjälle. Jos eläimen omistaja tai pitäjä ei ole tiedossa, ilmoitus eläimen talteenotosta ja tuntomerkeistä on julkaistava talteenottopaikan internetsivuilla. Sairaalle tai vahingoittuneelle eläimelle on järjestettävä viipymättä sen tarvitsema ensiapu ja muu kohtuullinen ja tarkoituksenmukainen hoito sairauden tai vamman hoitamiseksi.
Löytöeläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan siitä, kun eläimen omistajalle tai pitäjälle on ilmoitettu eläimen talteenotosta tai kun talteenotosta on julkaistu 2 mom tarkoitettu ilmoitus. Tämän jälkeen kunnalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin.
Kunnan on laadittava ja julkaistava tilasto talteen otetuista löytöeläimistä vuosittain.
39 § Koiran- ja kissanpentujen tuontikielto ja palauttaminen
Alle kuuden kuukauden ikäistä koiran- tai kissanpentua ei saa tuoda Euroopan unionin ulkopuolelta eikä Euroopan unionin jäsenvaltiosta Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen neljän kuukauden kuluessa tuonnista.
Tulli voi määrätä 1 mom tarkoitetun koiran- tai kissanpennun palautettavaksi lähtömaahan.
42 § Eläinten luovutukseen liittyvät rajoitukset
Selkärankaisia ja pääjalkaisia eläimiä ei saa pitää myynnissä torilla, markkinoilla eikä muussa kuin eläinten esittelyyn tarkoitetussa yleisötapahtumassa. Edellä tarkoitettuja eläimiä ei saa myöskään myydä liikkuvassa kaupassa.
Myytävää eläintä ei saa pitää näyteikkunassa. Koiria, kissoja, frettejä sekä aroja, harmaapapukaijoja ja amatsoneja muita isoja papukaijalajeja ei saa myydä eläinkaupassa.
Eläintä ei saa luovuttaa arpajais- tai kilpailuvoittona.
Eläintä ei saa luovuttaa alle 16-vuotiaalle ilman huoltajan suostumusta.